cookies
Nasze „cookies“ będą ci smakować
Pliki cookie na stronie Muziker służą do tego, aby twoja wizyta u nas była zawsze przyjemnym doświadczeniem. Wyraź zgodę na używanie wszystkich plików cookie, klikając przycisk „Zgadzam się” lub wybierz w ustawieniach tylko te, które ci odpowiadają. Więcej informacji.
VAR
Promocja

VAR 2 Gas Stove Kuchenka

Piec uniwersalny VAR 2 nadaje się zarówno do normalnej turystyki pieszej, jak i do wspinaczki górskiej na najwyższym poziomie - konieczne jest korzystanie ze strony zawietrznej. Piec zapewnia ogrzewanie powierzchniowe pojemnika, dlatego nadaje się...
Na magazynie 1 szt
Wyślemy jutro ,
2024-05-15
131 zł
133 zł
Kuchenka VAR 2 Gas Stove Kuchenka

VAR 2 Gas Stove Kuchenka

131 zł
133 zł

Kod produktu: 3001 | ID: 1110094

VAR 2 Gas Stove Kuchenka

To jest automatyczne tłumaczenie wygenerowane przez software:

Piec uniwersalny VAR 2 nadaje się zarówno do normalnej turystyki pieszej, jak i do wspinaczki górskiej na najwyższym poziomie - konieczne jest korzystanie ze strony zawietrznej. Piec zapewnia ogrzewanie powierzchniowe pojemnika, dlatego nadaje się do przygotowywania potraw. W połączeniu z osłoną przeciwwiatrową efektywniej podgrzewa wodę w porównaniu do dotychczas produkowanego pieca VAR 1.

  • Miłośnicy pieszych wędrówek, alpiniści, sportowcy wyczynowi, miłośnicy sportów wodnych i rowerzyści docenią kuchenkę gazową VAR 2 ze względu na jej minimalną wagę (110 g) i wysoką wydajność w kompaktowym rozmiarze. Prosta obsługa, szybki zapłon, łatwa kontrola płomienia i niskie koszty utrzymania sprawiają, że piec VAR 2 jest doskonałym towarzyszem Twoich podróży.
  • Piec VAR 2 staje się niezastąpiony podczas popularnych wycieczek samochodowych, podczas których każdy uczestnik musi samodzielnie zadbać o swój posiłek. Może być mniej odpowiedni w przypadku tradycyjnego trzytygodniowego biwakowania w jednym miejscu.

Wydajność

2800 W, litr wody wrze w ciągu pięciu minut

  • Działanie pieca zapewnia zastosowanie wkładów propan-butan różnych firm w szerokiej gamie pojemności od 100 ml do 750 ml, co pozwala na minimalną wagę sprzętu. Aby użyć Závetrie, musisz użyć wkładów VAR CGV 425 lub Meva 230g i Meva 450g. Piec zapewnia niezawodne uszczelnienie po podłączeniu do wkładów VAR. Jeżeli zdecydujesz się na użycie wkładów innych marek, pamiętaj o sprawdzeniu idealnej szczelności pomiędzy wkładem a piecem.

Zużycie gazu

  • Zużycie gazu w piecu VAR 2 jest zależne od natężenia przepływu gazu przez dyszę, która jest jedyną stałą zmienną. Dlatego określenie zużycia gazu jest stosunkowo trudne. Zmienność natężenia przepływu dyszy zależy od ciśnienia gazu we wkładzie, które z kolei zależy od temperatury gazu we wkładzie, na którą wpływa temperatura otoczenia. Przykładowo przy temperaturze otoczenia i temperaturze gazu 14°C, w naboju gazowym 30:70 PB ciśnienie wynosi 210 kPa, a przy całkowicie otwartym zaworze zużycie gazu wynosi 150 g/h. Nabój VAR CGV 220 z 220 g gazu powinien wytrzymać na pełnej mocy około 1,46 godziny - 220/150 = 1,46. Jest to teoretyczne, ponieważ szybkie zużycie gazu chłodzi wkład, zmniejszając zużycie gazu i wydajność pieca. W praktyce wkład wystarcza na około dwie godziny. Wszystkie dane dotyczące zużycia gazu są albo wysoce techniczne i niepraktyczne, albo niejasne i wprowadzające w błąd w zakresie informacji praktycznych.

Praktyczne doświadczenie jest jedynym niezawodnym przewodnikiem

  • Udowodniono, że przy konsekwentnym stosowaniu ochrony przed wiatrem, podgrzewaniu wymaganej ilości wody i gotowaniu potraw niewymagających długiego gotowania, takich jak ziemniaki czy ryż, pojedynczy wkład 220 g wystarczy spokojnie na tydzień dla dwóch osób .
  • Warto mieć dwa wkłady i po pierwsze potwierdzić to twierdzenie, żeby się nie stresować i nie oszczędzać niepotrzebnie kosztem picia wystarczającej ilości wody. Drugi pełny lub prawie pełny wkład będzie gotowy do kolejnej akcji nawet przez rok, nie tracąc przy tym swojej zawartości.
  • Uwaga: Wkład VAR CGV 425 zachowuje się podobnie jak VAR CGV 220, jednak ze względu na większą pojemność pary ma nieco wyższą wydajność.

Instrukcje produktu:

Ważny

  • Przed podłączeniem pieca do naboju gazowego należy dokładnie zapoznać się z niniejszą instrukcją obsługi. Regularnie korzystaj z instrukcji i zachowaj ostrożność. Z tego powodu należy starannie zachować instrukcję do wykorzystania w przyszłości; służy również jako gwarancja.
  • Należy pamiętać, że zdecydowałeś się na pracę z urządzeniem wytwarzającym ciepło, a wszystkie urządzenia wykorzystujące jakąkolwiek formę energii mogą być bardzo niebezpieczne, jeśli są obsługiwane nieprawidłowo.

Ostrożność:

  • Działanie tego urządzenia powoduje zużycie powietrza (tlen) i wytwarza tlenek węgla. Nie zapalaj ani nie używaj tego urządzenia w słabo wentylowanych pomieszczeniach, w pomieszczeniach zamkniętych, w namiotach lub w pojeździe. Używanie pieca do ogrzewania pomieszczeń zamkniętych zagraża życiu ze względu na niepozorne zatrucie tlenkiem węgla!
  • Piec może być obsługiwany wyłącznie przez osobę dorosłą, zgodnie z niniejszą instrukcją; nie powierzaj operacji dzieciom ani osobom niepełnosprawnym umysłowo lub fizycznie. Podczas pracy piec musi być ustawiony w stabilnej pozycji i znajdować się pod stałym nadzorem.
  • Uniwersalny piec VAR 2 nadaje się zarówno do regularnych pieszych wędrówek, jak i wysokopoziomowych wypraw górskich, gdzie wymagana jest ochrona przed wiatrem. VAR 2 jest ceniony przez miłośników turystyki górskiej, wyczynowej, wodnej i rowerowej ze względu na minimalną wagę i wysokie osiągi przy znikomych gabarytach. Na konwencjonalnym kempingu w stałym miejscu można gotować przy użyciu dwukilogramowej butli gazowej Meva z adapterem.

Aby bezpiecznie używać pieca, OBOWIĄZKOWE jest ŚCIŚLNE przestrzeganie poniższych instrukcji:

Podłączenie pieca do wkładu

  • Piec przeznaczony jest do współpracy z wkładami VAR CGV 220 i VAR CGV 425 lub wkładami Meva 230 g i Meva 450 g zawierającymi ciekłą mieszaninę gazów propan-butan pod stałym ciśnieniem w stosunku 30:70 PB.
  • Jeśli jednak zdecydujesz się na zastosowanie wkładu innej marki, producent nie może zagwarantować szczelności układu wkładu kominkowego. W takim awaryjnym przypadku należy dokładnie sprawdzić szczelność układu pieca nabojowego, jak opisano w rozdziale 1.6.
  • Wkład musi być wyprodukowany zgodnie z normą EN 417 i wyposażony w zawór samouszczelniający z przyłączem gwintowanym 7/16”. Używanie innych wkładów, zwłaszcza wątpliwego pochodzenia, może być niebezpieczne.
  • Przed podłączeniem pieca do wkładu należy upewnić się, że uszczelka typu „O” jest w idealnym stanie. Jeśli ten element wykazuje oznaki zużycia, należy go wymienić. Wymiary to 12x8 i można go kupić tam, gdzie kupiono piec. Aby usunąć zużytą uszczelkę, użyj ostrego końca grubszej igły, a do założenia nowej uszczelki użyj tępego końca igły.
  • Sprawdź, czy zawór sterujący pieca jest całkowicie zamknięty w kierunku znaku „-” na pokrętle.
  • Podłączenie wkładu do pieca możliwe jest wyłącznie na wolnym powietrzu, z dala od ludzi i wszelkich źródeł zapłonu, takich jak otwarty ogień, wyładowania elektryczne itp.
  • Po podłączeniu pieca do wkładu należy za pomocą roztworu mydła sprawdzić szczelność tej instalacji. W sytuacji awaryjnej użyj węchu i słuchu, ale nigdy nie używaj otwartego ognia. Wykonuj te czynności wyłącznie na świeżym powietrzu.
  • Jeśli po montażu system wykazuje oznaki wycieku, należy natychmiast przenieść się na otwartą przestrzeń, gdzie nie ma otwartego płomienia lub niebezpieczeństwa wyładowania elektrycznego, i szybko odłączyć system. Niezwłocznie wysłać piec i wkład do producenta.
  • Uwaga: Roztwór mydła może samoistnie się pienić, tworząc wrażenie wycieku. Wiarygodny test polega na rozebraniu palnika i pieca podłączonych do wkładu i zanurzeniu ich w naczyniu z wodą. Jeśli nie pojawiają się bąbelki, wszystko jest w porządku. Następnie wszystko dokładnie osusz, najlepiej suszarką do włosów.
  • Wszystkie wymienione instrukcje dotyczą wymiany pustego wkładu na pełny.
  • Uwaga: Aby ulatniający się bezwonny gaz propan-butan był wyczuwalny, dodaje się do niego substancję zapachową o silnym zapachu. Niestety zapach ten może jeszcze przez jakiś czas utrzymywać się na wkładze i piecu po odłączeniu pieca od wkładu. Lekki zapach nie musi oznaczać nieszczelnego wkładu.
  • Piec i wkład są wyposażone w prawy gwint do ich połączenia. Podczas mocowania pieca do wkładu należy zachować ostrożność, aby uniknąć przekręcenia (tj. „przekręcenia gwintu”), gdyż może to doprowadzić do uszkodzenia pieca na skutek nieprawidłowej obsługi. Podczas początkowego dokręcania pieca do wkładu można napotkać nieco zwiększony opór. Zwiększona rezystancja nie jest powodem do niepokoju w związku z uszkodzeniem pieca. Gwint wykonany jest z dużą precyzją, a wstępne dokręcenie kalibruje go. Późniejsze dołączenie powinno być znacznie łatwiejsze. Aby zapobiec zakleszczaniu się nici podczas początkowego mocowania, należy ją lekko posmarować wazeliną i nie usuwać!
  • Podczas przykręcania pieca do wkładu słychać lekki syk w momencie otwarcia zaworu gazowego we wkładzie za pomocą przebijaka. Dalszy obrót umieści uszczelkę na wkładzie i zapewni uszczelnienie układu wkład-piec. Dodatkowe mocne, niepotrzebne dokręcenie spowoduje szybkie zużycie uszczelki lub uszkodzenie gwintu pieca! Stosując się do tej instrukcji, gwarantuje się najdłuższą możliwą żywotność pieca, a zgodnie z podanymi zasadami możliwość 1000-krotnego podłączenia pieca do wkładu jest praktycznie niewykorzystana. Okazjonalne, lekkie nałożenie wazeliny na gwint pieca również znacznie wydłuża jego żywotność.

Zapłon i działanie

  • Piec nabojowy mocowany jest w pozycji pionowej. Podpory kontenera są rozłożone i zabezpieczone w pozycji aktywnej. Delikatnie obróć pokrętło sterujące w lewo w kierunku znaku „+” na pokrętle sterującym i rozpal płomień. Nie zaleca się całkowitego otwierania regulatora podczas rozpalania płomienia. Jeżeli wkład stał przez jakiś czas w stanie zimnym i odpoczywał, przed użyciem należy go dokładnie wstrząsnąć, w przeciwnym razie płomień może migotać przez około minutę po zapaleniu pieca. Jeśli postawisz garnek na kuchence tuż przed rozpaleniem płomienia, zjawisko to zostanie prawie wyeliminowane. Jest to trochę niewygodne, ale najlepiej na chwilę zatkać palcem jeden z czterech otworów wlotu powietrza głównego.
  • W przypadku korzystania z całkowicie nowego wkładu, który był przez długi czas wystawiony na działanie ciepła, po rozpaleniu pieca może wybuchnąć duży żółtawy płomień. Natychmiast zamknij zawór regulacyjny na minimum, aż płomień się uspokoi. Zjawisko to z pewnością wystąpi w przypadku silnego pochylenia pieca z wkładem.
  • Podczas pracy zapobiegać zagotowaniu płynu z garnka; w przeciwnym razie może go uszkodzić lub całkowicie zniszczyć, zazwyczaj łącznie z piecem. Podczas pracy należy stale obserwować piec. Podczas pracy należy zachować bezpieczną odległość od substancji łatwopalnych – co najmniej 0,5 metra. Nie umieszczaj materiałów łatwopalnych bezpośrednio na kuchence. Jeśli masz wątpliwości co do prawidłowego funkcjonowania produktu, nie wahaj się skontaktować z producentem.

Koniec operacji

  • Aby zakończyć operację należy obrócić pokrętło sterujące w prawo w kierunku znaku „-” aż do zgaśnięcia płomienia. Można wówczas odłączyć piec od wkładu poprzez jego odkręcenie. Czynność tę należy wykonać dopiero po całkowitym ostygnięciu pieca. Nigdy nie wyjmuj pieca z wkładu podczas pracy!! Po wyjęciu pieca z wkładu wyjmij wsporniki pojemników z rowka mocującego i złóż je w stronę pokrętła sterującego. Po zakończeniu pracy należy zawsze odłączyć piec od wkładu, aby zapobiec opróżnieniu wkładu w wyniku niewielkiego wycieku. Może to być spowodowane brudem, który dostanie się pomiędzy piec a wkład, dlatego należy pamiętać o utrzymywaniu tego obszaru w czystości.

Ostrzeżenie awaryjne

  • W przypadku przedostania się płomienia poza aktywną część pieca należy natychmiast zamknąć zawór sterujący i delikatnie dokręcić piec do kanistra z gazem. Jeśli płomień nadal się pojawia, zgaś go strumieniem wody, którą zwykle masz gotową do podgrzania. Jeśli nie możesz zgasić płomienia, wyrzuć lub kopnij kuchenkę wraz z nabojem gazowym w bezpieczne miejsce. Do czasu wypalenia się gazu należy uważać, aby nikt nie zbliżał się do pieca na odległość mniejszą niż 20 metrów. Następnie należy niezwłocznie odesłać piec do producenta.

Ważne uwagi

  • Niedopuszczalne jest używanie dwóch lub więcej pieców obok siebie do ogrzewania jednego pojemnika. Kuchenki nie wolno używać do celów innych niż podgrzewanie potraw i napojów w pojemniku. Aktywne elementy pieca, takie jak sam piec, wsporniki pojemników lub osłony przeciwwiatrowe, będą gorące podczas pracy i przez około 10 minut po jej zakończeniu, dlatego należy unikać ich dotykania w tym czasie. Nigdy nie używaj kuchenki, która wykazuje oznaki uszkodzenia lub ma uszkodzone lub zużyte uszczelki. Obchodź się z piecem ostrożnie i chroń go przed upadkiem na ziemię. Nie dokonywać żadnych modyfikacji pieca.

Demontaż, czyszczenie i montaż kuchenki kempingowej

  • Kuchenka kempingowa składa się z dwóch głównych części: korpusu zaworu i pieca, które są połączone ze sobą gwintami i uszczelnione pierścieniem „O”. Aby prawidłowo oczyścić dyszę, należy zdemontować te części. Nawet niewielka blokada może znacząco obniżyć wydajność pieca.
  • Do czyszczenia nie używaj igieł ani szpilek, ponieważ mogą one uszkodzić dyszę i doprowadzić do złamania końcówki igły wewnątrz dyszy, co może spowodować zniszczenie pieca. Aby usunąć wszelkie blokady, często można wywołać ssanie ustami. Po wyczyszczeniu dyszy należy dokręcić piec z odpowiednią siłą, aby zapewnić szczelność pomiędzy piecem a zaworem.
  • Czyścik do dysz można stworzyć wycinając nitki z igieł do szycia (dostępne w sklepach pasmanteryjnych) lub używając najcieńszej struny gitarowej.

Przechowywanie i transport kuchenki kempingowej

  • Zawsze przechowuj kuchenkę kempingową w suchym, nieagresywnym środowisku.
  • Nosząc go w plecaku, najlepiej chronić piec w dołączonym etui i wewnątrz garnka.
  • Zawsze transportuj kuchenkę oddzielnie od naboju gazowego.

Nabój

  • Wkład zawiera skroplony, wysoce łatwopalny gaz propan-butan pod stałym ciśnieniem. Chronić wkład przed nadmiernym nagrzaniem (powyżej 50°C) i bezpośrednim działaniem promieni słonecznych. Po użyciu nie należy na siłę otwierać wkładu ani wrzucać go do ognia. Nie rozpylać gazu w kierunku otwartego płomienia lub gorących powierzchni. Po użyciu kuchenki należy odkręcić ją od pojemnika. Wkłady są przeznaczone wyłącznie do jednorazowego użytku i nie należy ich ponownie napełniać. Wyrzucaj je do wyznaczonych pojemników na śmieci udostępnionych przez gminę lub bezpośrednio do punktu recyklingu, po upewnieniu się, że są całkowicie puste. Postępuj zgodnie z instrukcjami na etykiecie wkładu.

Dane techniczne i utylizacja:

  • Zagotowuje 1 litr wody w ciągu 4,5 minuty. Paliwo: propan-butan do 0,8 MPa. Średnica dyszy: 0,30 mm. Waga: 110 gramów. Wymiary po złożeniu: 90×80 mm. Maksymalne dopuszczalne obciążenie pieca wraz z zawartością: 2 kg przy maksymalnej średnicy pojemnika 200 mm. Gdy piec dobiegnie końca, należy go oddać do punktu recyklingu, łącznie z opakowaniem.

Zużycie gazu i moc pieca

  • Maksymalna moc pieca przy całkowicie otwartym zaworze zależy od ciśnienia gazu we wkładzie, na które z kolei wpływa temperatura wkładu. Im cieplejszy wkład, tym wyższe ciśnienie gazu wewnątrz.
  • W temperaturach znacznie poniżej punktu zamarzania ciekły gaz przestaje parować i piec nie może działać. Nie jest to awaria pieca.
  • Przy zużyciu gazu 110 g/godzinę piec ma moc wyjściową 1400 W. Przy zużyciu gazu 220 g/godzinę piec ma moc wyjściową 2800 W.

Parametry i specyfikacje

Właściwości

Kolor


Rozmiary i waga

Waga (g)

110


Kraj

Kraj pochodzenia

Republika Czeska


Zalecane akcesoria